De CD bestaat al weer meer dan 40 jaar

This post has already been read 45 times!

17 augustus 1982 is een historische dag in de muziekindustrie met de productie van de allereerste CD in de Philips-fabriek in Langenhagen, Duitsland. In 2017 werden de activiteiten gestopt. De 1e CD was er een met klassieke muziek, de 12e symphony van Beethoven. De 1e cd met popmuziek was ABBA’s album ‘Visitors’.De definitieve doorbraak van de CD kwam echter toen van de Britse band Dire Straits. In 1985 werd hun album Brothers in Arms op CD uitbracht. De verzamel cd Money for notthing verkocht nog zelfs veel meer. Philips ondersteunde de wereldtournee van de band, wat leidde tot een flinke groei van de CD-markt. In 1986 was het aantal verkochte CD’s gestegen tot drie miljoen. Nu, in 2024, is er een heropleving van de good-old LP in de platenzaken en webshops , en zelfs het cassettebandje maakt een comeback. De CD schijnt ook weer in te zijn De verkoop van CD daalde toen er meer muziek werd gedownload. Tegenwoordig is het in om muziek te streamen. Of om een LP (Langspeel Plaat)te draaien. Hier worden nog wel cd’s gemaakt… . In de tijd toen er nog guldens waren kostte het schijfje – en dan meestal de nieuwste – , ƒ39,95. Je had ook de zogenaamde midprice CD’s voor ƒ24,95. Er zijn wel nog steeds diverse platen- en cd-beurzen of markten.

Foto is van een verzamelcd met alle grote hits van Dire Straits Notabene tijdens de vinyl-expositie in het Philipsmusuem in Eindhoven in de zomer van 2019!.